15.10.08

Perquè no totes ni tots els independentistes són d’esquerres


(Una abraçada molt forta a una lectora d'aquest bloc que avui m'ha renyat, i amb raó)

No. Jo no vull cases comunes. Ni del “catalanisme”, un terme curiós des del punt de vista politològic, ni tampoc de l’independentisme. La política, com a eina per a la recerca de la millora de les condicions de vida dels i les ciutadanes d’un país, com a eina per a la millora del col•lectiu, té dos camins, amb més o menys revolts, atzucacs, trampes, qualitat del terreny que es trepitja i d’altres.
El centre no existeix, el centre en política és una entelèquia. Els qui abanderen els centres són abanderats del no-res. Potser hi ha només una declaració més lamentable en tot l’espectre d’opinions polítiques, aquelles i aquells que es diuen apolítics.

Sóc independentista, sóc d’esquerres, i no m’interessa canviar el jou d’Espanya pel jou dels poders econòmics. Hi ha esquerra, i hi ha dreta. O hi ha llibertat positiva, o llibertat negativa. O hi ha liberalisme (en el sentit econòmic del terme, perquè el seu sentit filosòfic i polític és un altre), o hi ha socialdemocràcia ( en aquest punt admeto, per als més puristes, capitalisme o marxisme, en totes les seves variants ). O hi ha hospitals i escoles públiques, o hospitals i escoles privades. O hi ha estat, o no n’hi ha. O hi ha intervenció pública, o no n’hi ha.

La majoria del poble de Catalunya es declara de centre-esquerra. Disculpeu que usi el terme centre, però els i les periodistes creen llenguatge.
Què impedeix doncs que un partit català d’esquerres com Esquerra assoleixi l’hegemonia? Ni en dos-cents posts al bloc ho podríem acabar de perfilar del tot. Hi intervenen camps d’estudi com la sociologia, les ciències econòmiques, el dret, les ciències polítiques, la psicologia, etc.
Plantegem conflictes, i cada dia més si pot ser, però que ens portin a algun lloc més llunyà que el fracàs, la frustració i l’apatia general. Perquè en una guerra, i una declaració d’independència ve precedida i/o perseguida per una guerra, tant important és el nombre de soldats com la seva moral.

La independència dels Països Catalans ÉS UN MITJÀ. La diferència entre un essencialista català i un essencialista espanyol tendeix a zero. I dic tendeix i no és, perquè l’essencialista català votarà sí el dia que toqui i l’essencialista espanyol votarà no. En la resta, són iguals, perquè els extrems es toquen. No raonen.
I són els essencialistes catalans i catalanes els qui pretenen fer raonar d’altri? Que ho provin, però que no sigui amb Esquerra.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessant reflexió, Carles, però no estic d'acord amb una premissa: fer un front ampli per una qüestió no crec que signifiqui perdre perfil propi o rebaixar altres reivindicacions per aquest motiu.

Així, crec que una casa gran del sobiranisme podria ser-ho perfectament la PDD, una plataforma que aglutina els esforços de moltes entitats, per tal de pdoer arribar a exercir un dia el dret de decidir.

Com a independentistes d'esquerres, no crec que hàgim de tenir por a treballar amb independentistes de dretes si l'objectiu de l'aliança queda clar que és la independència (un cop s'aconsegueixi, la feina serà un altra i separada), així com no m'importa treballar amb unionistes d'esquerres per avançar cap a un model més social de societat i antiglobalitzador.

Evidentment, crec que el model no ha de ser el d'ajuntar partits, sinó de traçar aliances i crear plataformes conjuntes, un fet que et permeti mantenir el perfil propi i lluitar pel binomi pel qual es lluita.

Igualment, trobo interessant i comparteixo la crítica que fas a les polítiques de centre, tot i que no estic d'acord amb equiparar els essencialistes catalans amb els espanyols, per la simple raó que uns lluiten per la llibertat (encara que no vagi acompanyada d'un canvi del model social) i els altres ho fan per privar de llibertat uns altres. El problema seria aquells essencialistes catalans que ho seguirien sent després de la independència.

Anònim ha dit...

saps perque et renyo? perque es una llastima un orador com tu estigui tant tems callat

Anònim ha dit...

com sempre igual des d'E(rc). molta boca però pocs fets. feu president a pepe montilla que així aconseguirem la independència!

i aquestes collonades de "mori el borbó" guardeu-vos-les, que bé que en mengeu, dels amics sociates!